Przepis na 2 porcje, czas przygotowania 30 minut
-2 wstępnie ugotowane kolby kukurydzy
Przetnij na pół pionowo i powtarzaj, aż będziesz miał ćwiartki
Następnie weź:
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czosnku suszonego granulowanego
- 1 łyżeczka papryki
Wymieszaj i posmaruj kukurydzę.
Piecz w 190C przez 25-30 minut
Po wyjęciu z piekarnika polej kukurydzę sokiem z cytryny.
Będzie miała pyszny świeży smak.
Sos:
- weź 4 większe marynowane papryczki chili
3 ząbki czosnku
2 łyżki powidła śliwkowego
Wszystko zmiksuj ręcznym mikserem.
Wymieszaj 1 łyżkę powstałego sosu z:
3 łyżkami majonezu, a potem
przełóż do miski i dodaj resztę, ale tylko delikatnie
mieszaj, aby się nie połączyło razem. Widoczne będą dwa kolory.
Kukurydzę namaczaj w sosie i jedz!
Uwagi:
Kukurydzę kroi się ciężko, więc uważaj. Środek bywa twardy,
dlatego po zamoczeniu w sosie, uważaj i jedz uważnie.
W smaku kukurydza nie ma sobie równych!
Komentarze
Prześlij komentarz