Pyszne kawałki kukurydzy o świeżym cytrynowym smaku z nutą pikantności!


Przepis na 2 porcje, czas przygotowania 30 minut

 

-2 wstępnie ugotowane kolby kukurydzy

Przetnij na pół pionowo i powtarzaj, aż będziesz miał ćwiartki

Następnie weź:

- 2 łyżki oleju

- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżeczka czosnku suszonego granulowanego

- 1 łyżeczka papryki

Wymieszaj i posmaruj kukurydzę.

Piecz w 190C przez 25-30 minut

Po wyjęciu z piekarnika polej kukurydzę sokiem z cytryny. Będzie miała pyszny świeży smak.

 

Sos:

- weź 4 większe marynowane papryczki chili

3 ząbki czosnku

2 łyżki powidła śliwkowego

Wszystko zmiksuj ręcznym mikserem.

Wymieszaj 1 łyżkę powstałego sosu z:

3 łyżkami majonezu, a potem

przełóż do miski i dodaj resztę, ale tylko delikatnie mieszaj, aby się nie połączyło razem. Widoczne będą dwa kolory.

 

Kukurydzę namaczaj w sosie i jedz!

 

Uwagi:

Kukurydzę kroi się ciężko, więc uważaj. Środek bywa twardy, dlatego po zamoczeniu w sosie, uważaj i jedz uważnie.

W smaku kukurydza nie ma sobie równych!


Przepis ten znalazłem gdzieś w internecie, ale go przerobiłem, według siebie, aby był bardziej cool!

Komentarze