To naprawdę szybkie i pysznie danie, które można podawać z ryżem i kimchi, albo też zjeść samo. Można przygotować wegetariańską wersję, lub wegańską, zależy od was.
Do zrobienia w pięć minut!
Co potrzebujemy:
1 opakowanie tofu
1 arkusz wodorostów nori
Na sos:
3 ząbki przeciśniętego czosnku
3 łyżku jasnego sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego (zwykłego lub wegańskiego)
3 łyżki mirinu (kto nie ma, można dodać białego wina)
1 łyżka sake (można pominąć)
1 łyżka cukru
1 łyżeczka płatków chili (można pominąć)
5 łyżek wody
Na końcu:
Zielona cebulka
Biały sezam
Działamy!
Tofu osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy na płatki około pół cm.
Nori tniemy nożyczkami na paski około 1 cm. Każdy płatek tofu pośrodku opleciemy paskiem nori, sklejamy na końcu nawilżając go wodą, żeby się przykleił.
Smażymy na patelni na oleju aż tofu zbrązowieje. Ściągamy z patelni i zlewamy olej.
Na patelnię wrzucamy wszystko co mamy przygotowane do sosu i chwilę redukujemy. Wrzucamy tofu i smażymy jeszcze chwilkę. Kiedy sos stanie się już gęsty, ściągamy i układamy na talerzu.
Posypujemy zieloną cebulką i białym sezamem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz