Wegetariańskie kotleciki

 

Poniżej znajdziecie przepis na szybkie kotleciki, które zrobiłem z tego co dom zaoferował. Można samemu eksperymentować i dodać inne warzywa, jak np. smażony czy gotowany kalafior, brokuł, ziemniak. A zamiast tofu czy wegańskiego mięsa można użyć np. kostki sojowe, które wcześniej ugotujecie.




 

100 g ugotowanego ryżu

100 g mięsa wegańskiego lub rozdrobnionego wędzonego tofu

2 cebule, pokrojone w kosteczkę i usmażone

1 łyżka przecieru pomidorowego

3 ząbki przeciśniętego czosnku

1 papryczka chilli, pokrojona

1 pokrojony w kosteczkę pomidor

1 marchewka, potarta na średnich oczkach i lekko podsmażona

1 jajko

Mąka według uznania

Sól, pieprz, majeranek, mieszanka do grilla lub kebabu, papryka słodka

 

Ciasto wymieszać w miesce i łyżką nabierać porcje, wrzucając je do bułki tartej. Uformować kotleciki i smażyć na oleju.

Komentarze