Wegańskie gołąbki!!! Pyszności na talerzu!

Kto nie lubi gołabków? Ja bardzo! Należą do jednych z tych bardziej popularnych dań kuchni polskiej. Biorąc pod uwagę, że zmienia się świat i sposoby żywienia, przygotowałem gołąbki wegańskie. Są równie smaczne jak te z mięsem, aczkolwiek te mają jeden wielki plus: są zdecydowanie bardziej "lekkie". Człowiek po zjedzeniu tych gołąbków nie jest ociężały i dodatkowo jest zadowolony, że zjadł coś na miarę nowych czasów połączonych z tradycją.

Fajną sprawą jest, że w dzisiejszych czasach możemy zjeść naprawdę dobrze i zupełnie inaczej, bo przecież do niedawna nikt sobie nie wyobrażał, że kiedyś będziemy w sklepie mogli kupić mięso, które mięsem nie jest a smakiem jedynie go przypomina. Ja się w tym świecie odnajduję doskonale.

Pamiętam czasy, kiedy zaczynałem gotować w kuchni. Jakieś 23 lata temu! Tak, dawno temu i w innym świecie. Wtedy mieliśmy problemy kiedy przyszedł do nas wegetarianin. Co mu mamy ugotować? No oczywiście, tylko jajko z ziemniakami. Bo cóż innego wegetarianin może jeść, oprócz warzyw?

Dziś mamy wspaniały czas kiedy to świat zasypany jest nowymi przepisami a ludzie mają również możliwość wykonywania wegańskich i wegetariańskich potraw w domu. Renesans gastronomii jest chyba jedną z najbardziej ciekawych zmian, jakie nastały za moich czasów.

Smacznego!






Ugotować średnią główkę kapusty

 

Farsz:

100 g ugotowanego ryżu

1250 mięsa wegańskiego (użyj tofu wędzonego dokładnie rozdrobnionego lub soję)

2 większe cebule pokrojone w kosteczkę

2 ząbki czosnku

1 bułka namoczona w wodzie

Garść nakrojonej natki pietruszki

Sól, pieprz, majeranek, kminek, papryka czerwona – do smaku.

 

Liście kapusty napelnić farszem. Ułożyć na blaszce. Zalać sosem pomidorowym i podpiec w piekarniku około 20 minut na 180 stopni.

 

Sos pomidorowy:

1 cebulka pokrojona w malutką kosteczkę

3 ząbki czosnku

1 puszka pomidorów

1 przecier mały pomidorowy

1 łyżka cukru

0,5 łyżeczki soli

1 łyżka masła

100 g czerwonego wina

100 g wody

Oregano, pieprz, papryka czerwona do smaku

Olej do smażenia

 

Na oleju podsmażyć chwilkę cebulkę z rozdrobnionym czosnkiem, dodać puszkę pomidorów i resztę igrediencji. Zagotować i wymiksować blenderem.

 

Komentarze