Kto nie lubi gołabków? Ja bardzo! Należą do jednych z tych bardziej popularnych dań kuchni polskiej. Biorąc pod uwagę, że zmienia się świat i sposoby żywienia, przygotowałem gołąbki wegańskie. Są równie smaczne jak te z mięsem, aczkolwiek te mają jeden wielki plus: są zdecydowanie bardziej "lekkie". Człowiek po zjedzeniu tych gołąbków nie jest ociężały i dodatkowo jest zadowolony, że zjadł coś na miarę nowych czasów połączonych z tradycją.
Fajną sprawą jest, że w dzisiejszych czasach możemy zjeść naprawdę dobrze i zupełnie inaczej, bo przecież do niedawna nikt sobie nie wyobrażał, że kiedyś będziemy w sklepie mogli kupić mięso, które mięsem nie jest a smakiem jedynie go przypomina. Ja się w tym świecie odnajduję doskonale.
Pamiętam czasy, kiedy zaczynałem gotować w kuchni. Jakieś 23 lata temu! Tak, dawno temu i w innym świecie. Wtedy mieliśmy problemy kiedy przyszedł do nas wegetarianin. Co mu mamy ugotować? No oczywiście, tylko jajko z ziemniakami. Bo cóż innego wegetarianin może jeść, oprócz warzyw?
Dziś mamy wspaniały czas kiedy to świat zasypany jest nowymi przepisami a ludzie mają również możliwość wykonywania wegańskich i wegetariańskich potraw w domu. Renesans gastronomii jest chyba jedną z najbardziej ciekawych zmian, jakie nastały za moich czasów.
Smacznego!
Ugotować średnią główkę
kapusty
Farsz:
100 g ugotowanego
ryżu
1250 mięsa
wegańskiego (użyj tofu wędzonego dokładnie rozdrobnionego lub soję)
2 większe cebule
pokrojone w kosteczkę
2 ząbki czosnku
1 bułka namoczona
w wodzie
Garść nakrojonej
natki pietruszki
Sól, pieprz, majeranek,
kminek, papryka czerwona – do smaku.
Liście kapusty napelnić
farszem. Ułożyć na blaszce. Zalać sosem pomidorowym i podpiec w piekarniku
około 20 minut na 180 stopni.
Sos pomidorowy:
1 cebulka
pokrojona w malutką kosteczkę
3 ząbki czosnku
1 puszka
pomidorów
1 przecier mały
pomidorowy
1 łyżka cukru
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka masła
100 g czerwonego
wina
100 g wody
Oregano, pieprz,
papryka czerwona do smaku
Olej do smażenia
Na oleju
podsmażyć chwilkę cebulkę z rozdrobnionym czosnkiem, dodać puszkę pomidorów i
resztę igrediencji. Zagotować i wymiksować blenderem.
Komentarze
Prześlij komentarz