Wegański smalec. Naprawdę pyszny! Przepis autorski.

Cześć,
dzisiaj przedstawiam wegański smalec, który jest całkowicie moim autorskim przepisem. Warto spróbować, ponieważ jest naprawdę pyszny a po skosztowaniu już nie będziecie chcieli jeść zwykłego smalcu.
Smalec warto jeść z pajdą chleba, prawdziwym ogórem kiszonym, lub konserwowym, świeżą cebulką, posiekaną natką pietruszki i ewentualnie ze smażoną cebulą.



Co potrzebujemy:

1 puszka białej fasoli
3 średnie ziemniaki
1 łyżka majeranku
3 średnie cebule
1 jabłko
1 wędzone tofu
3 Liście laurowe
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
Oliwowy olej
Woda

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w solonej wodzie. Fasolę odcedzimy i widelcem lub tłuczkiem pognieciemy. 1 cebulę kroimy na cienkie półksiężyce i smażymy na patelni aż się trochę bardziej przypali. Dodajemy do fasoli.
Wędzone fotu (możemy użyć zwykłego, ale wędzone ma smak przypominający mięso, więc jest lepsze), Całe jabłko bez obierania oraz dwie cebule kroimy na małe kosteczki. Wrzucamy na patelnię z olejem i smażymy, od razu też dodajemy liście laurowe, sól i pieprz. Smażymy około 10 minut aż będzie dobrze podsmażone. Minutę przed końcem smażenia dodajemy łyżkę majeranku. Wszystko łączymy z fasolą. Ziemniaki odcedzimy, rozdrobnimy tłuczkiem lub widelcem i dodajemy do fasoli. Masę dokładnie wymieszamy i w międzyczasie dolewamy około 0,5 szklanki gorącej wody oraz 1,4 szklanki oliowego oleju. Sól i pieprz dodajemy według uznania.

Komentarze