Zupa krem z cukini, marchewki i sera pleśniowego. Wegetariańska!

Dzisiaj przedstawiam pyszną zupę, którą można zjeść jako danie główne, ponieważ doskonale zasyci i rozgrzeje. Akurat na taki leniwy dzień jak dzisiaj. Tym bardziej że cukinia jest teraz bardzo tania, więc jest dobrze korzystać z tego warzywa do woli.
Zupa, jak to u mnie bywa, jest wegetariańska. Czas przygotowania około 20 minut, więc idealnie nadaje się dla tych zapracowanych lub ogólnie nie lubiących tracić czasu w kuchni.

Uwaga!

Jeżeli interesuje was bardziej dietetyczny sposób przygotowania zupy, to po prostu wszystkie składniki od razu wrzućcie do garnka i gotujcie, bez smażenia! Zupa też będzie pyszna!



Składniki:

1 średnia cukinia
2 cebule
4 marchewki
2 ząbki czosnku
Ser pleśniowy blue
Sól
Pieprz
Masło
Oliwowy olej, lub inny
1 bułka
Czosnek granulowany

Do udekorowania:

Słonecznik
Oliwowy olej
Kokosowe chipsy
Chilli papryczka
Prażona cebulka

Sposób przygotowania:

Obierzemy marchewkę, cebulę i czosnek. Wraz z cukinią pokroimy na dowolną kostkę. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła i trochę oliwowego oleju (według uznania). Wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy około 10 minut. Zalewamy gorącą wodą, dodajemy sól i pieprz według własnego smaku. Gotujemy 5 minut. Wrzucamy ser pleśniowy, okło 200 g i wszystko dokładnie miksujemy.
Na patelni rozgrzewamy trochę oliwowego oleju i wrzucamy pokrojoną na kostkę bułkę, posypiemy czosnkiem granulowanym, ewentualnie używamy również świeżego czosnku. Lekko podpiekamy, około 2 minut, ciągle mieszając aby się bułka nie przypaliła. Odstawiamy.

Do talerza wlewamy zupę, dodajemy kosteczki podpieczonej bułki, sypiemy słonecznikiem, chipsami kokosowymi (jeżeli mieszkacie w małym mieście i nie możecie ich kupić, po prostu ich nie dodajemy, lub damy np. pestki dyni), dodajemy chilli papryczkę (bądź też nie), prażoną cebulkę oraz polewamy troszkę oliwowym olejem. Gotowe.



Komentarze

Prześlij komentarz