Zupa szczawiowa dobra na lato


Zupa szybka, pyszna, idealna na lato. Na zimno i na ciepło. Z kawałem jaja. Robię ją często, ponieważ się od niej uzależniłem.

Przepis:

Ugotujemy ziemniaki i potłuczemy wraz ze smażoną cebulką.
Ugotujemy jajka na twardo.
Do osobnego gara wrzucam 2 średnie pokrojone cebule, podlewam olejem i smażę, dopóki nie zbrązowieje. Pod koniec smażenia wrzucam około 4 ząbków posiekanego czosnku i smaże już tylko chwilę. Potartą marchew oraz pietruszkę dodaję do cebuli z czosnkiem. Zalewam wodą, zasypuję lekko solą i gotuję. W międzyczasie dorzucam jakie tylko warzywa mam w lodówce: trochę pokrojonego porka, trochę czerwonej cebuli, znalazł się liść białej kapusty. Zawsze starannie je poszatkuję i dodaję. Uwaga: mało kiedy gotuję zupy na mięsie czy kościach, więc jeżeli jesteście prawdziwymi mięsożercami, musicie najpierw podgotować kości czy żebra, co tam chcecie. Czasami używam kostek rosołowych. Na końcu dodaję szczaw, w większości słoik przecieru szczawiowego, i chwilę gotuję. Na końcu dorzucam pieprz, magę, troszkę cukru, słodką śmietanę, obojętnie jaką. Do michy daję ziemniaki, zalewam zupą, wrzucam jajka, sypię posiekaną pietruszką lub szczypiorem i sprawa gotowa.

Komentarze